12

Voorbereiding

Voorbereidingen en benodigdheden voor een thuisbevalling

De bevalling dient plaats te vinden op de begane grond of op de eerste etage (mits er een goed begaanbare trap is). Indien je gewicht meer dan 100 kg is moet je op de begane grond bevallen. Op deze verdieping moet een douche en toilet aanwezig te zijn.

Als je aan het voeteneind van het bed staat moet er voldoende ruimte zijn aan de linkerkant van het bed. Op deze kant moet ook een bedzeil over het matras liggen.

Vanaf 37 wkn is het belangrijk dat het bed wordt opgehoogd naar minimaal 70 cm. Dit kun je bereiken door klossen of kratten onder het bed te zetten. De klossen kun je huren bij een apotheek of thuiszorgwinkel.

De kamer waar je gaat bevallen moet verwarmbaar zijn tot 23 graden. De ramen moeten dicht zijn. Dit om te voorkomen dat de baby na de bevalling te veel afkoelt.

De kamer moet goed verlicht kunnen worden. Er moet ook een lamp zijn die je bij het voeteneinde kunt plaatsen indien er gehecht moet worden.

Wij vinden het prettig als je de volgende spullen in huis hebt: 2 emmers en 2 vuilniszakken, ondersteek, 10 gewassen en gestreken hydrofiel luiers, 2 babykruiken met kruikenzak, een badlaken, en een tafel/strijkplank.

Zorg dat er een tas klaarstaat voor het geval je alsnog naar het ziekenhuis moet. Deze tas dient ook klaar te staan als je poliklinisch wilt bevallen. In deze tas moeten oa. de volgende benodigdheden zitten: zwangerschapskaart, verzekeringspas, stickers van het ziekenhuis, 20 eurocent muntje voor de rolstoel, fototoestel en of filmcamera. Verder kleding om in te bevallen, nachthemd, kleding voor jezelf en de baby, toiletspullen.