beschuit

De kraamtijd

Nadat je bevallen bent, begint de kraamtijd. Deze periode duurt 6 weken. In deze tijd herstelt je lichaam zich weer van de zwangerschap en bevalling. Ook zullen jullie in deze periode veel nieuwe dingen tegenkomen. Voor de moeder kan dit ook een periode zijn met veel emoties en twijfels. De kraamtijd is ook een bijzondere en fijne periode. In de eerste 8 dagen van de kraamtijd is er ook een kraamverzorgster bij jullie thuis aanwezig. Het aantal uren kan per gezin en situatie verschillen en wordt in overleg met jullie bepaald. Zij zal jullie alles leren over de verzorging van jullie baby, voert de dagelijkse controles uit en geeft jullie veel tips en adviezen. Daarnaast voert zij lichte huishoudelijke taken uit en is zij er ook om je even lekker te verwennen die eerste week na het harde werk van een bevalling! Wij zijn medisch eindverantwoordelijk, zal ons altijd bellen als ze denkt dat er mogelijke problemen zijn, bijvoorbeeld bij borstvoeding of afwijkende controles.

In de eerste week komen wij om de dag op visite om te controleren of alles lichamelijk en psychologisch goed gaat en om vragen en onzekerheden te bespreken. Natuurlijk kunnen jullie ons bij vragen of onzekerheden ook altijd tussendoor bellen. Indien nodig, komen wij dan extra langs.

6 weken na de bevalling vindt er een nacontrole plaats. Afhankelijk van hoe de bevalling is verlopen, wordt deze door ons of de gynaecoloog gedaan. Met deze controle wordt de kraamperiode afgesloten.