bevalling1

Kraamzorg

Waarom kraamzorg?

Voor ons is de kraamverzorgster onmisbaar tijdens een thuisbevalling en in het kraambed. Tijdens een thuisbevalling kan zij ons goed ondersteunen waar nodig en tijdens het kraambed is zij er om jullie te ondersteunen, de controles uit te voeren en ons te waarschuwen bij mogelijke problemen. Zij heeft een signalerende functie in het kraambed die voor ons onmisbaar is om ons werk goed uit te kunnen voeren.

Welk kraamzorgbureau

Er zijn een groot aantal kraambureau’s in de omgeving. Er zijn verzekeraars die samenwerken met bepaalde kraambureau’s. Een goede samenwerking tussen verloskundige en de kraamverzorgster is erg belangrijk. Geef daarom altijd even van tevoren aan voor welk bureau jullie willen kiezen.

Thuisbevalling

De kraamverzorgster assisteert de verloskundige tijdens een thuisbevalling. In principe wordt zij door ons zelf gebeld. Soms vragen wij de aanstaande vader zelf alvast even te bellen. Na de bevalling blijft de kraamverzorgster ongeveer 2 uur bij jullie thuis om op te ruimen en op te starten met de verzorging van jullie baby. Beval je in de ochtend of middag, blijft zij meestal zoals dat van te voren is afgesproken.

Na de bevalling

De eerste 8 dagen na de bevalling komt de kraamverzorgter een aantal uren per dag bij je thuis. Rond 30-32 weken zwangerschap is er iemand bij jullie thuis geweest die deze uren in overleg met jullie heeft bepaald. Tijdens de kraamperiode kan dit altijd nog aangepast worden, indien nodig; bijvoorbeeld door extra uren per dag of een extra 9e en 10e dag. Hier moet wel een goede indicatie voor zijn. Indien je een aantal dagen in het ziekenhuis verblijft na de bevalling, worden deze dagen afgetrokken van het aantal dagen zorg die je thuis krijgt.