1

Geboorteplan

Een geboorteplan is een document waarin je jullie wensen en verwachtingen rondom de bevalling opschrijft. Sommige vrouwen vinden het fijn om zich zo alvast voor te bereiden op de bevalling.

Het is bedoeld om de verloskundige en andere zorgverleners te laten weten wat je belangrijk vindt, wat je wensen en verwachtingen zijn ten aanzien van de bevalling en hoe je graag wilt dat er met je omgegaan wordt. Het is tegelijk/tegelijkertijd een manier om met je partner te besprekingen wat jullie verwachtingen zijn van de bevalling en elkaar.

Door het maken van een geboorteplan blijf je betrokken bij de dingen die tijdens de bevalling gebeuren en de beslissingen die er gemaakt/genomen worden. Ook op de momenten dat jezelf niet goed kunt vertellen wat je wilt.

Tips bij het schijven van het geboorteplan

Een geboorteplan is bedoeld als manier om de bevalling te bespreken met de mensen die je begeleiden. Denk hierbij aan de verloskundige, een arts in het ziekenhuis maar ook de kraamhulp.

Het is belangrijk dat je begeleiders het plan in korte tijd kunnen lezen en begrijpen.

Houdt het kort, simpel en beschrijf vooral wat echt belangrijk is. Daarnaast is het belangrijk dat de wensen en verwachtingen reëel en haalbaar zijn.

Geboorteplan bespreken

We bespreken rond 34-36 weken je geboorteplan. Samen kan je bepalen of de wensen haalbaar zijn.
Mogelijk zijn er medische of praktische bezwaren, samen kunnen we dan kijken naar alternatieven. Na het gesprek met de verloskundige kan het plan aangevuld of aangepast worden indien nodig. Als het geboorteplan klaar is bewaar dan een exemplaar bij de zwangerschapskaart.

Niets in het geboorteplan staat vast. Je kunt zelf op het moment afwijken van het geboorteplan. Ook kan de bevalling anders verlopen dan je had gewild of verwacht. Hierdoor kunnen misschien niet alle wensen meer worden uitgevoerd.

PDF: Geboorteplan invullen