Rond de 34e week van de zwangerschap zullen we samen met jou en je partner een gesprek hebben over de bevalling. Hierin komt het beladvies aan de orde en het eventueel bespreken van jullie geboorteplan.
Het geboorteplan is een document waarin je je wensen en verwachtingen voor de bevalling opschrijft. In het geboorteplan geef je aan wat je belangrijk vindt, wat je ideeën en wensen zijn en hoe je wilt dat er met je omgegaan wordt. Het is een manier om met je partner te bespreken wat jullie verwachtingen zijn van de bevalling en van elkaar tijdens en rondom de bevalling. Het is voor ons belangrijk om te weten wat je tijdens de bevalling van ons verwacht. Een geboorteplan kan helpen bij het voorbereiden op de bevalling. Het is wel belangrijk om je te realiseren dat een bevalling niet altijd gaat zoals van tevoren verwacht of gewenst.
Wanneer moet je ons bellen?
Wanneer je ons met spoed wilt spreken, bel dan naar 015-214 44-42, keuze 1.
Je krijgt dan direct contact met de dienstdoende verloskundige.
Indien de zwangerschap nog niet gevorderd is tot 37 weken
Bel ons als je bloedverlies hebt, ook al is het een klein beetje. Neem ook contact op als je (vermoedelijk) vruchtwater verliest. Bel ons ook als je (vermoedelijk) weeën hebt.
Indien de zwangerschap gevorderd is tot minimaal 37 weken
Als je 1-2 uur regelmatige pijnlijke weeën hebt die elke 3-4 minuten komen en 60 sec duren. Wanneer je vliezen breken, beoordeel je de kleur van het vruchtwater. Is het vruchtwater helder bel tussen 09:00 en 21:00 uur met de dienstdoende verloskundige. Is het vruchtwater niet helder (groen/geel/bruin) bel dan direct met de dienstdoende verloskundige. Bel als je helderrood bloed verliest.
Neem altijd contact op wanneer je onzeker of ongerust bent.
De weeën
De bevalling bestaat uit 2 fasen: latente en actieve fase.
De latente fase ( tot 3-4 cm ontsluiting). In deze fase gaat je lichaam zich voorbereiden om te ontsluiten. De weeën zijn vaak onregelmatig in frequentie, intensiteit en duur. De duur van deze fase is niet te voorspellen. Zodra de weeën elke 4 minuten komen en 60 sec duren begint de actieve fase (4 cm tot VO= volledige ontsluiting). Je moet dan contact opnemen met de dienstdoende verloskundige. De weeën zijn in deze fase pijnlijk en de pauzes tussen de weeën worden steeds korter. Probeer tussen de weeën zoveel mogelijk te ontspannen.
Het breken van de vliezen
Het kan zijn dat je wat onzeker bent of je het verliezen van vruchtwater wel zou herkennen. Vaak is het duidelijk. Sommige vrouwen voelen eerst een knapje. Daarna verlies je water. Dat kan heel veel zijn maar ook kleine beetjes. Dit water blijf je verliezen tot jullie kindje geboren is. Vruchtwater heeft een specifieke geur. Het ruikt zoet. Twijfel je of je vliezen gebroken zijn, neem dan contact op met de dienstdoende verloskundige. Probeer wat vocht op te vangen in een potje of maandverband. Noteer ook het tijdstip waarop de vliezen zijn gebroken.
De kleur van het vruchtwater:
Het vruchtwater kan helder, wit en soms roze zijn. Dit laatste komt door vermenging met bloed. Indien je vliezen gebroken zijn, wachten wij of je in de komende 24 uur weeën krijgt. Gebeurt dit niet, dan wordt je overgedragen aan de gynaecoloog wegens langdurig gebroken vliezen. Er worden extra controles gedaan en er wordt besproken wanneer de bevalling zal worden ingeleid.
Is het vruchtwater geel, bruin of groen van kleur dan heeft de baby in het vruchtwater gepoept. Je moet ons dan direct bellen voor extra controles. De bevalling zal dan ook plaatsvinden onder leiding van de gynaecoloog of klinisch verloskundige.
Is het hoofdje ingedaald?
Dit zullen we je op het spreekuur vertellen. Indien het hoofdje is ingedaald, dan is er geen probleem. Is het hoofdje niet ingedaald, ga dan rustig zitten of liggen als de vliezen breken en bel ons op met keuze 1 in het keuze menu. De verloskundige die dienst heeft, zal naar je toekomen om te controleren of het hoofdje is ingedaald. Is dat het geval, dan kunnen jullie de komst van de weeën afwachten. Is het hoofdje niet ingedaald, dan zal zij met jullie duidelijke afspraken maken.