pagina-3

Kinderwens

Ben je nog niet zwanger, maar wil je dit wel graag worden? Dan kun je bij ons terecht op het kinderwensspreekuur. Wij bieden jou/ jullie een gesprek waarin wij adviezen geven op basis van jullie situatie, met als doel een eventuele zwangerschap onder zo optimaal mogelijke omstandigheden te laten beginnen en de risico’s voor moeder en kind tijdens de zwangerschap zo klein mogelijk te maken.

De kans om zwanger te worden en de gezondheid van moeder en kind worden beïnvloed door de periode vóórdat je zwanger wordt. Niet alleen de situatie van de moeder, maar ook van de aanstaande vader is hierbij erg belangrijk.

He is goed om na te denken over jullie leefstijl, omdat dit de kans zwanger worden en de ontwikkeling van jullie kindje kan beïnvloeden.

Tijdens dit consult komen verschillende onderwerpen aan bod, zoals jullie leefstijl, het slikken van foliumzuur, medicijngebruik, risicofactoren in de eigen voorgeschiedenis of familie en de mogelijkheden naar onderzoek voor het syndroom van Down. Daarnaast is het ook mogelijk om angsten en wensen te bespreken en vragen te stellen.

Indien er (mogelijke) risicofactoren aanwezig zijn, kunnen jullie tijdig doorverwezen worden naar een specialist.

Wij willen jullie vragen alvorens dit consult de zwangerwijzer in te vullen, zodat wij ons voor kunnen bereiden op ons gesprek en de juiste adviezen kunnen geven. www.zwangerwijzer.nl

Foliumzuur

Er wordt geadviseerd om foliumzuur te gebruiken vanaf het moment dat je zwanger wilt worden tot de tiende week van je zwangerschap.

Het gebruik van 400 microgram foliumzuur vanaf 4 weken voor de bevruchting tot 12 weken na de bevruchting, vermindert de kans op het ontstaan van neuraalbuisdefecten (o.a. open ruggetje, hazenlip) met 70%. Indien je al zwanger bent, maar nog niet gestart bent met foliumzuur, begin dan alsnog met het dagelijks nemen van een tablet van 0,4 of 0,5 miligram floiumzuur. Als je 10 weken zwanger bent, kan je hiermee stoppen. Indien je een zwangerschaps vitaminecomplex gebruikt, hoef je geen extra tabletten foliumzuur te slikken.

Kijk ook naar de volgende links voor meer informatie: