Borst- of flesvoeding?

Borst- of flesvoeding

Tijdens de zwangerschap maak je een keuze voor borst- of flesvoeding. Als je nog niet veel over borst- en flesvoeding weet of hierover twijfelt, raden we je aan om je hierin te verdiepen tijdens de zwangerschap of een borstvoedingscursus te volgen. Op deze manier kunnen je een weloverwogen keuze maken die bij jou past.

Wij bieden in onze praktijk een online voorlichtingsavond aan van lactatiekundige praktijk Zoete Melk.

Borstvoeding

Het is wetenschappelijk bewezen dat het geven van borstvoeding de beste voeding is voor de baby en veel voordelen heeft. Dit betekent echter niet dat borstvoeding het beste is voor jullie kindje: borstvoeding moet niet ten kosten gaan van alles.

Het geven van borstvoeding, vooral tot minimaal 6 maanden na de geboorte, geeft veel gezondheidsvoordelen voor jullie pasgeboren baby. Moedermelk bevat alle waardevolle voedingsstoffen die in de eerste 6 maanden nodig zijn voor de groei en ontwikkeling van een kind. Doordat moedermelk veel afweerstoffen bevat, beschermt het tegen veel ziekten en allergiën, waardoor de kans op het krijgen hiervan verkleind wordt. Vooral het colostrum (de melk van de eerste dagen) bevat grote hoeveelheden afweerstoffen voor de bescherming van ziekten. Daarnaast bevat het veel eiwitten, die een pasgeboren baby nodig heeft voor energie.

Hoe langer je in staat bent om borstvoeding te geven, hoe beter. Bij het geven van borstvoeding van minimaal een half jaar is het effect optimaal.

Flesvoeding

Als je geen borstvoeding kunt of wilt geven, is kunstvoeding een goed alternatief.
Er is een groot aanbod aan kunstvoeding en flesjes. Je kan ons hiervoor altijd om advies vragen.
Als je van tevoren al besloten hebt om flesvoeding te gaan geven, zorg dan dat je kunstvoeding en flesjes in huis hebt, voordat je gaat bevallen.

Op de verpakking van de kunstvoeding staat hoe je dit moet bereiden. Zorg hierbij voor een goede hygiëne.

Kort tongriempje

Sommige baby’s hebben een erg kort tongriempje. Het hebben van een kort tongriempje kan op latere leeftijd tot moeilijkheden leiden (bijvoorbeeld spraakproblemen). Daarnaast kan een korte tongriem ook het effectief kunnen drinken aan de borst (of fles) belemmeren. Is dit het geval, dan kan dit makkelijk opgelost worden door een kleine en eenvoudige ingreep; het klieven van het tongriempje. Een baby heeft hier weinig last van. Als dit op latere leeftijd gedaan moet worden, kan dit wel erg vervelend zijn. Voor het klieven van de tongriem, verwijzen we door naar het ziekenhuis.

Je bent bij ons van harte welkom