kraamtijd-2

Adviezen

avea-135

Tijdens de zwangerschap zullen jullie ongetwijfeld veel (ongevraagde) tips en adviezen krijgen van mensen in jullie omgeving. Natuurlijk is dit goed bedoeld, maar soms kan dit leiden tot onjuiste informatie en ongerustheid.
Ook op internet vind je ontzettend veel informatie omtrent zwangerschap en bevallen die je angstig kan maken. Googel daarom niet te veel en volg geen forums. Een aantal betrouwbare informatiebronnen zijn:

Hieronder staan een aantal algemene tips en adviezen. Daarnaast kun je altijd bij ons terecht met vragen.

Voeding

Op de website van het voedingscentrum staat de meest recente informatie omtrent voeding in de zwangerschap. Je kan dit vinden op

Het voedingscentrum heeft ook een handige app die je kan downloaden.

Als aanvulling op een gezond en gevarieerd voedingspatroon wordt aangeraden om de hele zwangerschap extra vitamine D te slikken voor de botontwikkeling van jullie kindje. Daarnaast is het ook goed voor jezelf. Indien je niet 2 keer per week vis eet (waarvan 1x per week vette vis), wordt ook Omega-3(visolie)  aangeraden. Dit is goed voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel van jullie kindje.

Toxoplasmose

Toxoplasmose is een parasiet die zich kan bevinden in rauw vlees en uitwerpselen van (jonge) katten. Ben daarom voorzichtig met het verschonen van de kattenbak en werken in de tuin. Draag handschoenen was daarna goed je handen.

Roken

Roken in de zwangerschap kan schadelijk zijn voor de baby. Het is bewezen dat roken een nadelig effect heeft op de doorbloeding van de placenta en dus de toevoer van voedingsstoffen en zuurstof naar je baby. Hierdoor is de kans op een (te) laag geboortegewicht groter. Ook geeft roken een verhoogd risico op o.a. een hazenlip, vroegtijdig gebroken vliezen, vroeggeboorte en loslaten van de placenta. Roken verhoogt ook de kans op wiegendood en kinderen hebben vaker last van hun luchtwegen.

Probeer te stoppen met roken in de zwangerschap of, liever nog, als je zwanger wilt raken. Indien je partner rookt, probeer dan samen te stoppen. Je kunt hierbij hulp krijgen als je hier behoefte aan hebt.

Voor meer info:

Drugs

De effecten van drugsgebruik in de zwangerschap kunnen soms op latere leeftijd nog te zien zijn. Drugsgebruik in de zwangerschap kan o.a. leiden tot een mentale, emotionele en motorische achterstand, maar ook lichamelijke afwijkingen. Het gebruik van zowel softdrugs en harddrugs wordt afgeraden tijdens zwangerschap en borstvoeding.

Voor meer info:

Alcohol

Het is niet bekend wanneer alcohol schadelijke effecten op de baby kan hebben. Dit lijkt ook per persoon te verschillen. Het gebruik van alcohol tijdens zwangerschap of lactatieperiode wordt daarom sterk afgeraden.

Voor meer info:

Medicijnen

De enige pijnstiller die mag gebruiken in de zwangerschap is de gewone paracetamol. Overleg bij gebruik van andere medicijnen met je huisarts of apotheek.

Lokale verdoving bij de tandarts is geen probleem.

Sporten

Sporten in de zwangerschap is geen probleem. Het is juist erg goed voor je! Je lichaam geeft zelf aan wanneer je een stapje terug moet doen. Ben wel voorzichtig met gevaarlijkere sporten, zoals contactsport, skiën en paardrijden. Duiken mag niet in de zwangerschap. Begin ook niet fanatiek met een sport die je voor de zwangerschap nooit deed.

Sauna

Als je voor de zwangerschap nooit naar de sauna ging, wordt dit nu afgeraden. Indien je eerder ook regelmatig naar de sauna ging, kun je dit gerust nu ook doen. Een saunabezoek in de eerste 12 weken van je zwangerschap, wordt afgeraden. Vermijd ook enorme overgangen van koud naar warm en andersom.

Zonnebank/vakantie

Het gebruik van de zonnebank wordt afgeraden i.v.m. de kans op hevige pigmentvorming. In sommige gevallen verdwijnt dit nooit meer.

Ga je op vakantie, ben dan voorzichtig met de zon. Blijf niet te lang in de volle zon en smeer je goed in.