5

Regelen

Vooral in het begin van de zwangerschap zal er veel op jullie afkomen. Er wordt heel veel informatie gegeven, veel dingen zijn nieuw en er moeten ook een aantal dingen geregeld worden. Hieronder een aantal prioriteiten op een rijtje.

Zwangerschapsverklaring

Zodra je aan je werk meldt dat je zwanger bent, zal je werkgever vragen om een zogenoemde zwangerschapsverklaring. Hierin staat de verwachte uitgerekende datum. Deze kun je van ons krijgen, na de termijnecho.

Kraamzorg

Voor hulp tijdens (bij een thuisbevalling) en na de bevalling moet kraamzorg al in de zwangerschap, bij voorkeur voor de 16e week, geregeld worden. Wij adviseren om dit na de termijnecho snel te regelen.

Rond 30-32 weken komt de kraamverzorgster bij jullie thuis voor een intakegesprek. Er wordt dan gekeken of jullie al het een en ander geregeld hebben voor de bevalling/kraamtijd en worden het aantal zorguren geïndiceerd. Deze uren worden meestal verdeeld over acht dagen.

De kraamverzorgster assisteert bij een thuisbevalling en helpt jullie thuis tijdens de eerste kraamweek met de verzorging van de baby en jezelf, ook na een bevalling in het ziekenhuis. Daarnaast geeft zij veel informatie, voert ze lichte huishoudelijke taken uit en heeft ze voor ons een signalerende functie. Bij twijfel over jullie situatie, zal zij met ons overleggen.

Verzekeraar

Wanneer je zwanger bent, meldt dit dan bij je zorgverzekeraar. Kijk ook altijd goed na wat de verzekeraar vergoedt m.b.t. tot je zwangerschap, bevalling en kraambed en welke eigen bijdrage je moet betalen.

Kraampakket

Het is belangrijk om een kraampakket aan te vragen bij je zorgverzekeraar. Indien je aanvullend verzekerd bent, wordt deze vergoed. Je kan dit pakket ook los kopen bij o.a. een thuiszorgwinkel of de drogist.

Moeders voor Moeders

Als zwangere vrouw kun je andere vrouwen, die vruchtbaarheidsproblemen hebben, helpen zwanger te worden. Dit kan in de eerste 16 weken van je zwangerschap, omdat het zwangerschapshormoon, hCG, zich dan in een grote hoeveelheid in je urine bevindt. Moeders voor Moeders verzamelt urine van zwangere vrouwen om dit hormoon eruit te filteren voor het maken van geneesmiddelen voor vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen. Wil je hieraan meedoen? Meldt je dan hier aan!

Erkenning en ouderlijk gezag

Wanneer jullie niet getrouwd zijn en geen samelevingscontract hebben, maar wel graag willen dat de baby de achternaam van de vader krijgt, is het belangrijk om de erkenning te regelen. Dit kan bij de gemeente. Doe dit het liefste vóór 24 weken zwangerschap. Het ouderlijk gezag kan na de bevalling geregeld worden.

Cursussen

Er is een heel scala aan cursussen mogelijk in de zwangerschap. Kijk vooral wat je zelf aanspreekt. Er zijn cursussen met en zonder partner, één op één of in groepsverband. Voor meer informatie:

Borstvoeding

Wanneer je graag borstvoeding wilt geven, is het belangrijk je hierop voor te bereiden en je hierin te verdiepen. Op de site staat een aantal links naar sites en boeken. Ook zijn er cursussen die je kunt volgen. Voor meer informatie zie

Kinderdagverblijf/-opvang

Dit lijkt nog heel ver weg, maar in verband met, soms lange wachtlijsten, is het belangrijk dit al vroeg in de zwangerschap te regelen. Adressen kun je vinden 0p internet.

Voor meer info omtrent regelzaken in de zwangerschap:

http://www.deverloskundige.nl/zwangerschap/tekstpagina/16/wat-te-regelen/