Hielprik, gehoortest en consultatiebureau

Hielprik, gehoortest en consultatiebureau

Hielprik

Tussen 4 en 7 dagen na de geboorte zal een van ons de hielprik uitvoeren bij jullie baby. Bij de hielprik nemen wij wat bloed af. Dit wordt opgevangen op een kaartje en opgestuurd naar het laboratorium. De hielprik is een screening op een aantal erfelijke, zeldzame, maar ernstige afwijkingen die niet genezen kunnen worden. Indien deze ziekten vroeg worden opgespoord, kunnen ze wel behandeld worden met medicijnen of een dieet, waardoor het leven van jullie kindje zo optimaal mogelijk wordt gemaakt.

Mocht er een afwijkende uitslag gevonden worden, moet jullie kindje eerst een diagnostische test ondergaan, voordat er ook daadwerkelijk een diagnose wordt gesteld. Aan de hielprik zijn geen kosten verbonden. Deelname is niet verplicht.

Willen jullie alvast meer informatie?

Gehoorscreening

Ongeveer 2 weken na de geboorte van jullie baby wordt door het consultatiebureau de gehoortest gedaan. Hiervoor moet je zelf naar het consultatiebureau gaan. Zonder goed gehoor leert een kind niet goed luisteren en praten. Dit heeft grote gevolgen voor de ontwikkeling. Hoe eerder dit wordt ontdekt, des te sneller jullie baby kan worden behandeld (indien mogelijk).

De gehoortest is pijnloos en duurt maar een paar minuten. Er wordt een zacht dopje in het oor van jullie baby geplaatst. Dit dopje is verbonden met een apparaat die het gehoor meet. Als de test geslaagd is, betekent dit dat het binnenoor goed is aangelegd. Beide oren worden afzonderlijk getest. Jullie krijgen de uitslag meteen.

Het is belangrijk dat je de baby niet in bad doet, voordat je naar het consultatiebureau gaat voor deze test. Water in het oortje kan ervoor zorgen dat de test mislukt. Als de test de eerste keer mislukt, moeten jullie nog een keertje terugkomen om het nog eens te proberen. Dit komt regelmatig voor, zonder dat er ook echt iets aan de hand is. Lukt het dan weer niet, vindt er vervolgonderzoek plaats.

Aan de gehoortest zijn geen kosten verbonden. Deelname is niet verplicht.

Consultatiebureau/JGZ

Na de aangifte van jullie baby, geeft de gemeente de geboorte van jullie kind door aan het consultatiebureau. Meestal krijgen jullie enkele dagen later een brief met de afspraak voor de gehoortest. Na deze brief krijg je meestal ook een telefoontje van het consultatiebureau. Ze spreken dan met jullie een dag af voor een eenmalig huisbezoek. Je krijgt dan de uitleg van het consultatiebureau, het groeiboekje en een volgende afspraak voor op het consultatiebureau. Bij het afsluiten van het kraambed, ongeveer een week na de bevalling, sturen wij ook een brief naar het consultatiebureau met hierin de bijzonderheden bij de bevalling en tijdens het kraambed.

Het consultatiebureau neemt de zorg van de baby dan van ons over. Zij houden de groei en ontwikkeling van het kind in de gaten, geven het kind vaccinaties tegen kinderziektes en daarnaast kunnen jullie hier terecht met allerlei vragen over gezondheid, opvoeding e.d. Indien jullie na twee weken nog niets gehoord hebben van het consultatiebureau, neemt u dan zelf contact op. (www.JGZZHW.nl, 088-0549999 van 9-17 uur)

Je bent bij ons van harte welkom

Verloskundige kiezen